Tyto stránky použivájí cookies

Náše stránky používají technické, analytické, marketingové cookies. Toto vše potřebujeme pro správnou funkci stránek a pro vyhodnocení, jak jsou naše stránky používány. Pro více informací a nastavení navštivte Informace o cookies.

Nastavení

Shrnutí jarních ZEA seminářů

1. 3. 2019

ZEA Sedmihorky uspořádala ve spolupráci s firmou ADDICOO a Lallemand 26. a 27. února 2019 tradiční jarní semináře.

Náš seminář byl pro letošek složen ze dvou zajímavých částí – konzervační a řepkové.

1. KONZERVAČNÍ část nesla název BUDOUCNOST KONZERVACE. Po loňských zkušenostech s neúrodou nebo přeschnutím objemných krmiv z důvodů extrémního sucha na většině území naší republiky se musíme postavit i této výzvě – umět zakonzervovat objemná krmiva i v extrémních podmínkách.  Z tohoto důvodu jsme na náš seminář pozvali odborníka na slovo fundovaného. Naším zahraničním hostem byl pan Dr. FRANK KUCHENMEISTER, který pracuje v týmu Lallemandu na vývoji a vývinu nových konzervantů a technologií a jejich přizpůsobení na místní podmínky. Kromě výuky na Univerzitě v Gotingenu pracoval v Saudské Arábii, Tanzánii a v Keni, kde se podílel na výzkumu a vývoji silážních inokulantů.

Ve své přednášce se zaměřil na výrobu kvalitních siláží a senáží i v obou extrémech nestandardních podmínek výroby – příliš suché a příliš vlhké siláže a senáže. Mnohé podniky potřebují, kvůli loňskému nedostatku krmení, otevřít své silážní jámy velmi rychle po zakrytí. V těchto případech je třeba užít cílenou fermentaci.  V další části přednášky se zaměřil na používání enzymů ve vybraných konzervačních inokulantech a stabilitu odebíraného krmení.

2. ŘEPKOVÁ část semináře nesla název OCHRANA ŘEPKY NOVĚ A LEVNĚJI. Ing. PETR ŠREIBER z firmy ZEA Sedmihorky nás provedl tématem jak pěstovat řepku v budoucnu tak, aby to bylo udržitelné a ekonomické s ohledem na potřebu snižování užití pesticidů, ponížení dotací apod. Některé zemědělské firmy musí snížit podíl zastoupení řepky a zajistit větší rotaci plodin v osevním postupu. Naproti tomu se z pohledu ekologie a ekonomiky musí snížit užití pesticidů.

3. Prezentace BIOLOGICKÁ A CHEMICKÁ KONZERVACE V RŮZNÝCH PODMÍNKÁCH, kterou přednesl Ing. Zdeněk Chudomel z firmy ZEA Sedmihorky, byla závěrečná přednáška, kde jsme se dozvěděli něco o možnostech zrychlené konzervace v případě, že potřebujete rychle otevřít jámu s novým krmením.

 ZEA Sedmihorky pro letošní sezónu 2019 připravila pro své zákazníky jak úspěšnou řadu biologických konzervantů Lalsil HC, tak i chemické konzervanty. Neváhejte oslovit naše regionální zástupceZadejte nám své úkoly!